Mă spăl pe dinți și totuși îmi pierd dinții…

Cred că asta e una din cele frecvente concluzii pe care o primesc de la pacienți, numai că adevărul e undeva la mijloc, ca de obicei.

Desigur, toată lumea are o periuță de dinți și o pastă pe care le folosesc dimineața și seara, dar e oare suficient? Răspunsul cinstit e nu și o să îți și spun de ce. Chiar și cel mai corect periaj nu asigură decât igienizarea a aproximativ 60% din numărul suprafețelor dentare. Asta înseamnă că periuța de dinți nu e tocmai suficientă, cu ea reușim să periem 3 din 5 cele suprafețe ale molarilor și premolarilor (exterior, interior și fețele pe care mestecăm) și respectiv 2 din cele 4 suprafețe ale dinților frontali, maxilari și mandibulari (fetele dinspre buze și limbă).

interdent

Tot ce e marcat cu verde reprezintă suprafețele interdentare care cumulează 40% din numărul total al suprafețelor dentare. Sunt zonele cele mai neglijate și prin urmare și cele mai “rebele”. Aici apar cariile interdentare, punctul de contact dintre dinți devine treptat mai slab, încep să pătrundă resturi alimentare care tot apasă pe gingie, ducând, în timp, la resorbții osoase și apariția pungilor parodontale. De asemenea, am colorat și ultima față a ultimului molar, fie el molar de minte sau molar de 12 ani, și ea frecvent uitată la periaj.

Așadar, după ce am tot arătat cu degetul ce nu e bine, ce rămâne de făcut ca să îmbunătățim igiena?

Dacă nu ai probleme parodontale și nici nu vrei să ai pe viitor, sau dacă abia ai terminat de tratat corect o gingivită sau o parodontită superficială și vrei să o ții sub control, tot ce iți trebuie e ața dentară sau dacă vrei sa mai faci și altceva în afară să stai toată seara în baie, atunci dușul bucal e salvarea! Acest aparat pe care îl găsești peste tot pe internet, are un capăt prin care scoate apă cu presiune și un rezervor în care e suficient să pui apă de la robinet (nu e nevoie sa pui apă de gură pentru că are un contact de mai puțin de o secundă cu dintele și gingia și nu are timp să exercite vreun efect benefic – apa de gura e eficientă doar dacă clătești intens, minim 30 secunde). Îl folosești între dinți, doar dinspre exterior, nu și dinspre limba pentru că riști să te lovești. Jetul trebuie să fie tot timpul orientat perpendicular pe papilă și niciodată spre interiorul ei pentru că nu facem decât să împingem placa bacteriană spre profunzime. Bineînțeles, o să stropești proaspăt-ștearsa oglindă la primele 2-3 folosiri, dar nu te descuraja, cu perseverență o să poți face asta cu ochii închiși.

În situația în care lucrurile stau ceva mai rău, gingia s-a retras deja și intre dinți se văd multe triunghiuri negre, atunci și acestea vor trebui curățate. Sunt de fapt suprafețe dentare expuse în urma resorbției osoase și pentru a reduce riscul de a se reacutiza o pungă aflată interdentar, după igienizarea cu dușul bucal va trebui să mai folosești și periuțe interdentare. Acestea sunt codate pe culori, iar fiecare culoare corespunde unei mărimi. Cel mai corect e să cumperi un set complet cu cele 6 culori mai frecvente și să vezi care, unde se potrivește. De ce trebuie asa și nu să cumpăram la întâmplare un set pe care ni-l dă farmacistul? Pentru că dacă avem un spațiu foarte mare și folosim o periuță foarte mică, nu facem decât sa pierdem timpul pentru că vom curăța foarte puțin, iar dacă spațiul e mic și periuța prea mare vom ”ajuta” gingia să se retragă. Periuța trebuie sa intre ușor, fără presiune și să umple tot spațiul interdentar. Dacă nu suntem siguri că e asa, luam numărul imediat mai mare și dacă intră greu, înseamnă că cea dinaintea ei e perfectă. Sprijinim periuța când pe o față, când pe alta și le periem, făcând 2-3 mișcări de du-te-vino pe fiecare dinte . E suficient ca acest periaj să fie făcut doar seara, dar e esențial ca boala parodontală să nu recidiveze. Succes! 😀

s-l1600

 

 

sursa poze:

https://www.dreamstime.com/stock-photo-dental-arch-image13416820

http://amazon.com; http://ebay.co.uk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s